A frontérzékenység és szédülés egymással gyakran kézben járó panaszok. Egyre fiatalabbak érintettek a fronthatásoknál fogva, ez pedig gyakran visszavezethető a bennünket érő fokozott külső ingerekre, az általános egészségi állapot romlására és az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre. Alapvetően meg kell tanulnunk együtt élni azzal, hogy az ember nem független a természeti folyamatoktól, s erre a frontérzékenység bizony tökéletes, ám igen kínzó példa.

A frontok jönnek-mennek

A nagy hőingadozás, az időjárási anomáliák és a klímaváltozás következtében mostanában feltűnőbbek a frontok, pedig azok mindig is jelen voltak életünkben. A front tulajdonképpen egy légköri képződmény, amit olyan tényezők váltanak ki, mint a hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás változása, és a szél jelenléte.

A hidegfront esetében a hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás nő. Ízületi fájdalmak, mellkasi diszkomfort-érzet, asztmatikus rohamok és tompa reflexek egyaránt társulhatnak a hidegfront érkezéséhez. A melegfront ellenben növekvő hőmérséklettel és páratartalommal jár, miközben a légnyomás csökken. Az érzékenyek már előre érzik a meleg közeledtét, migrénes fejfájással, szédüléssel, vérnyomás-ingadozással reagálnak rá rendszerint.

Frontérzékenység és szédülés? Az immunerősítés segíthet!

A frontérzékenység a legtöbbeknél fejfájást és szédülést okoz. Ez már bőven elég ahhoz, hogy megalapozza a hangulatunkat, s általában még munkákat is nehéz ellátni ilyen állapotban, nemhogy a szabadba menni és az aktív mindennapokért tenni. Nem is állítjuk, hogy migrénes fájdalmakkal kellene sportolni, inkább arra érdemes odafigyelni, hogy általában milyen életmódot folytatunk.

Az immunrendszer erősítése támogathatja szervezetünket, és a frontokra is kevésbé érzékenyen reagálunk, ha egyensúlyban van a szervezet működése. A friss levegő, az állóképességet növelő mozgásformák legalább olyan jó választásnak bizonyulnak ennek érdekében, mint az egészséges táplálkozás, a testsúlyra való odafigyelés.  

A frontérzékenység és szédülés együtt is járhatnak, de ha ez utóbbi az időjárástól függetlenül jelen van mindennapjaidban, akkor érdemes egy kivizsgálás mellett dönteni. Akár az is elég lehet, ha otthon minden nap méred a vérnyomásod. A magas vérnyomás gyakran rejtve marad az érintettek előtt, és csak egy kivizsgálás vagy traumatikus helyzet során derül fény rá. A szédülés akár arra is felhívhatja a figyelmet, hogy túl magas, vagy éppen alacsony értékekkel éled mindennapjaid.