Az ingatlan vásárlás befektetési céllal nem újkeletű dolog, hiszen régóta tudjuk, hogy egy jó döntéssel kiválóan kihasználhatók az ebben rejlő lehetőségek. A megfelelő befektetési forma megtalálása azonban nem is olyan egyszerű, mint azt sokan elsőre gondolják. Mennyire van egyáltalán igénye erre a mai kor emberének? A kérdés jogos, hiszen az elszálló infláció és a reálbérek csökkenése mellett lassan ott tartunk, hogy a megtakarításokhoz is sokan hozzányúlnak. Ha mégis rendelkezésre áll elegendő összeg, és nem szeretnénk a bankszámlán pihentetni, akkor az ingatlan vásárlás még mindig tuti befektetésnek bizonyul.

Ingatlan vásárlás befektetési céllal: albérletre mindig szükség van!

Az ingatlanpiac jelenlegi működése ugyan korántsem nevezhető normálisnak, mégis tény, hogy a saját ingatlan akár folyamatos jövedelemhez is juttathat. Az egyébként lakáscélú ingatlannal már rendelkezők sokszor éppen azért vásárolnak, hogy a későbbiekben albérletként hasznosíthassák, és a megfelelő jogi és adózási körülmények mellett folyamatos pénzforráshoz jussanak.

Csökkenő hitelfelvételi kedv, egyre kevesebb adásvétel

Alapvetően kínálati piac uralkodik jelenleg az ingatlanpiacon. A hazai fogyasztóknak úgy tűnik, elfogyott a pénzük, s ez már a hétköznapi bevásárlások alkalmával is meglátszik. Hasonló a helyzet a lakáshitelezés kapcsán is. A magas hitelkamatok kicsit sem csábítanak vásárlásra, ezért az adásvételi szerződésben a vevői pozíciót leginkább a jelentős tartalékkal rendelkezők tölthetik be. Tény ugyanakkor, hogy a vásárlás helyszínétől is függ, mennyire mélyen kell a zsebbe nyúlni. A nagyvárosok agglomerációjában néha bizony ki lehet fogni kedvező áron lakást, házat. A háttérben gyakran a gyors értékesítés iránti igény áll az eladó oldalról. Befektetési céllal történő ingatlanvásárlásban gondolkodva tehát érdemes nyitva tartani a szemedet, hiszen könnyen lehet, hogyha jókor vagy jó helyen, akkor még a mai árak mellett is korrekt feltételekkel juthatsz ingatlanhoz.

Ingatlan vásárlás vidéken – Megéri?

Az ingatlan vásárlás befektetési céllal sokszor éppen a kisebb városokban mutatja meg előnyeit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy több város, település is van, ahol szinte egyáltalán nincsen kiadó albérlet, vagy ha mégis, arra már lecsaptak. A családtámogatási rendszer átalakulása és a horror hitelkamatok viszont sokakat megakadályoznak abban, hogy jelenleg a hitelfelvételt hívják segítségül a saját otthon megteremtéséhez. Mindegy, hogy az anyagiak hiánya, vagy éppen a kivárás áll a háttérben, de az önállóság alapvető feltétele a szülőktől külön élet. Az albérletek iránt nemcsak az egyetemi városokban mutatkozik igény, hanem egyre inkább vidéken is.