A magas infláció következményei nemcsak az általános fogyasztási szokásokra nyomják rá a bélyeget, hanem gyakran a háztartások megtakarításaira is. A pénzromlás mértéke szerint az alacsony infláció leginkább a szokásos 2-3% környékén mozog. A jelenleg is tapasztalt magas infláció azonban már kétszámjegyű, és jegybanki beavatkozás vált szükségessé a folyamat lassításához. A kormány szerint decemberben egyszámjegyűre csökkenthető az inflációs érték, ám nem mindenki látja ilyen pozitívan a jövőt.

A magas infláció következményei jelenleg jól láthatók!

A gazdaságba öntött nagymennyiségű pénz élénkíti a keresletet, ami az árak emelkedését vonja maga után. Ez történt a magyar gazdaságban is. Az adó-visszatérítés, a monetáris politika és a gazdasági környezet egyaránt hatással van arra, hogy milyen inflációval számolhatunk. Az elmúlt évben megtapasztalt állami árszabályozás tovább növelte az árakat, és az élelmiszer-infláció messze meghaladta az általános értéket.

Növekvő energiaárak, dráguló hitelek

Ahogy az energia és az üzemanyag-árak emelkedtek, úgy az üzletek polcaira kerülő termékek is egyre többe kerültek. A szállítás és az adóköltségek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy ma már a szolgáltatásokért is jelentősen többet kell fizetni. A Jegybank az alapkamat emelésével igyekezett tenni a helyzet normalizálásának érdekében, de leginkább a hitelkamatok növekedése következett be, ez pedig nagymértékben visszavetette a hitelfelvételi kedvet.

Mélyponton az ingatlanpiac

Nem ritka, hogy a háztartások saját megtakarításaikat élik fel, és csak a legritkább esetben fordulnak a bankok hitelajánlatai felé. Az otthonteremtés is egyre nehezebb ilyen inflációs környezetben, ráadásul a megváltozott családtámogatási rendszer sem sok jót ígér. Az ingatlan adásvételek száma jelentősen visszaesett az elmúlt időszakban, a kínálati piac beállt, és úgy tűnik, nem élénkül a kereslet az eladó ingatlanok iránt.

A magas infláció következményeként a kivárásra alapozva sok háztartás csak igyekszik hónapról hónapra megoldani a túlélést. A nagyvárosokban elérhető jobb jövedelmek mellett is nehézkes a megélés, ez pedig a fogyasztás visszaesésével mutatja meg leginkább magát. Az állam áfabevétele az inflációs értékek ellenére is csökkenni látszik.

Az egyén célja egyértelműen az infláció mértékénél nagyobb jövedelem elérése. Ami pedig a befektetéseket illeti, az ingatlan még mindig remek választásnak bizonyul. A pénzromlás mellett ugyanis az ingatlanok értéke biztosan nem fog csökkenni, sőt, ahogy aktuálisan is tapasztaljuk, igen magas négyzetméter árak mellett lehet ingatlant vásárolni. Ez alól talán csak a kisebb települések képeznek kivételt.