A YouTube csatorna indítása lehet szórakozás, szolgálhatja az önkifejezést, de a jövőbeni megélhetés is célként lebeghet az egyén előtt. Az utóbbi mellett döntve az út ugyan rögös, de ha különleges vagy valamiben, és újat tudsz mutatni az embereknek, akkor a nézettség és a feliratkozók száma folyamatos növekedést produkál majd.

Tény ugyanakkor, hogy a feliratkozások száma nem egyenlő a népszerűséggel és a minőségi tartalommal. Akár a hazai csatornák között is szép számmal megtalálhatók látogatott és nagy elérhetőséggel rendelkező oldalak, amelyek egyébként valódi értéket nem közvetítenek. Kicsit ebben is el vagyunk maradva a nyugattól, ahol a hagyományosnak vélt, „minden áron tartalom”-emberek mellett a tényleges értéket közvetítő influencerek is jelen vannak a kínálatban. Maga az influencer kifejezés hazánkban bír egyfajta negatív jelentéstartalommal. Erről természetesen azok a jelenségek is tehetnek, amelyek nap mint nap szembejönnek velünk a közösségi médiában.

YouTube csatorna indítása, mint megélhetési forrás?

A fiatalok jelentős része a könnyű pénzkeresést látja a YouTube, az Instagram és a TikTok világában. A gyakorlatban azonban sokszor bebizonyosodik, hogy a hosszú távon is érdekes és értékelhető tartalomhoz nem elég a magamutogatás, hanem az átadható érték az, ami igazán számít. Persze nem elhanyagolható a személyes szimpátia sem. A mindig tökéletesnek mutatott élet éppen úgy nem vonzó, mint az, ha mindenáron be kívánjuk bizonyítani, hogy mi aztán tényleg úgy mutatjuk meg az életünket, amilyen. A titok valahol a hitelességben rejlik, ami a szavakon és a képi anyagon túl is átüt.

Legyél hiteles!

Ha van mit átadnod, megosztanod másokkal, vagy úgy érzed, életmódod, életfelfogásod, hétköznapjaid különlegesnek számítanak, akkor a YouTube csatorna indítása jó ötlet lehet. Kitartásra és a megfelelő technikára mindenképpen szükséged lesz, egyébként pedig gyakorlat teszi a mestert. Egy prémium kategóriás telefonnal is elkezdheted, de ha minőségi tartalmat készítenél, akkor akár egy drón, a megfelelő kamera és világítás is kiváló szolgálatot tehetnek. Csak ebből tehát kezdetben biztosan nem fogsz tudni megélni. Tekints inkább egyfajta hobbiként a dologra, aztán majd hozza az élet, hogy megtalálod-e számításod a közösségi média világában.

YouTube csatorna indítása: vigyázz a magánéletedre!

Fontos, hogy átgondold, mennyit kívánsz megmutatni magánéletedből. A legtöbben ott rontják el, hogy nem húznak határvonalat az interneten közzétett tartalmak és a magánszféra között. Így hamar szárnyra kelhetnek találgatások, pletykák, és rosszindulatú vélemények. Ez utóbbiakra egyébként is számíthatsz, az viszont már intelligencia és önértékelés kérdése, hogy mennyire engedsz ezeknek teret akár saját felületeiden, akár a mindennapjaidba történő beengedésük kapcsán.