Az anyagi problémák megoldása sokkal inkább igényel gyakorlatias megközelítést, mintsem elméleti hozzáállást. Persze nem árt néha gondolkodni sem, de alapvetően elmondható, hogy sokan elvesznek a túlgondolás és az általa jelentett feszültség útvesztőjében.

Fix jövedelem nélkül nem megy

Az anyagi jellegű gondok megoldásának legjobb módja az, ha egyáltalán bele sem kerülünk egy ördögi körbe. Az adósságcsapda nem cseng ismeretlenül a magyar számára. Legyen szó egy egyszerű folyószámlahitelről, vagy a lakáshitel jelentette fix kiadásokról, a rendszeres, életminőséget és havi költségeket lefedő jövedelem nélkülözhetetlen.

Diploma nélkül?

Budapesten és a nagyvárosokban nyilvánvaló, hogy könnyebb munkát találni, mint a vidéki településeken. Nem mindegy, milyen végzettséggel rendelkezel, ám a tapasztalatok azt mutatják, ennél sok esetben lényegesebb a kreativitás, a magabiztosság és az, hogy képes vagy-e megállni a helyed váratlan szituációkban is. A munkaerőpiacon akár többet is érhet az az ember, aki rendelkezik a felsoroltakkal, mint egy többdiplomás, ám a változásokra nehezebben reagáló személy. Valahol tehát személyiség kérdése is az, hogy milyen anyagi lehetőségekre találsz rá, és képes vagy-e hosszútávon is megfelelni az elvárásoknak.

Nem mindegy, milyen körülmények közül indulsz

Az anyagi problémák megoldása sajnos sokszor összefügg azzal, milyen környezetből jövünk. A tehetős családi háttér olyan biztonságot ad, aminek az ilyennel nem rendelkezők nagyon örülnének. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ha a negatív indulás ellenére is sikerül karriert építeni, biztos anyagiakat megvalósítani, és közben nem felejti el az ember, honnan jött, akkor az elérteket is jobban megbecsüli az érintett.

Az önpusztítás nem jó irány!

Biztos anyagi háttérrel rossz döntések sorozata kell ahhoz, hogy lenullázza magát az ember. A hitelek és az állás nélkül töltött időszak azonban még a nehezen félretett megtakarítást is lenullázhatják. Ilyenkor a pánik helyett azonnali cselekvésre van szükség. A pszichés tényezők nagymértékben meghatározzák, hogy a szenvedélybetegségek veszik-e át az uralmat, vagy a rugalmas megoldások és az újrakezdésben való hit győzedelmeskednek-e. Szükség esetén merj segítséget kérni! Néha csak meg kell látni a kapaszkodót.