Az energiatakarékosság a háztartásban és az autóhasználati szokásokban egyaránt megmutatkozik napjainkban. Az elmúlt évben a rezsiköltségek szinte minden háztartásban növekedtek, ahol pedig rendszeres használatban van az autó, az üzemanyag árának emelkedése is érezteti hatását. A téli fűtési szezon közeledésével most újra aktuális az energiahatékonyság kérdése.

Energiatakarékosság a háztartásban: főszerepben a klímák?

Az elmúlt évben sokan döntöttek a tűzifával történő fűtés mellett, leváltva ezzel az igencsak drágának bizonyuló gáz használatát. A tűzifa iránti megnőtt kereslet azonban a piac törvényeihez igazodva, magával hozta az árak akár sokszorosára emelkedését is. Ennek következtében a hűtő-fűtő klímák minden korábbinál több háztartásban megjelentek, szolgálva az otthon melegének megteremtését. A cél egyértelműen a minél alacsonyabb számlák elérése, s ennek érdekében ahol csak mód van rá, átállni a havi diktálásra. Így nem fordulhat elő, hogy a szezon végén a kiegyenlítő számla több százezres tételt zúdít majd a háztartások nyakába.

Néha tényleg nem elég a 20 fok!

Az energiatakarékosság a háztartásban természetesen a felhasznált energiamennyiség helyes megválasztásán múlik. Persze vannak dolgok, amiken nem lehet és nem is érdemes spórolni. Ahol kisgyermek van, idős, beteg hozzátartozó él, ott a 20 fokra fűtött lakás nem biztosít elegendő meleget. A megfázások és a velük járó plusz kiadások elkerülése végett a megfelelő hőmérséklet elérése kiemelt jelentőséggel bír. Az viszont már más kérdés, hogy milyen módon van lehetőség ennek megvalósítására. Az olajradiátorok, elektromos panelek és radiátorok között mindenki megtalálhatja a felfűteni kívánt helyiség méretének megfelelő típust.

Az energiatakarékosság a háztartásban úgy is elérhető, ha a távol töltött órákban lentebb tekerjük a fűtést, és csak akkor vesszük fentebb a hőfokot, ha tényleg a lakásban vagyunk. A megfelelő hőszigetelés és a jó állapotú nyílászárók nem véletlen szerepelnek az otthonfelújítási tervek vezető helyein. Ezekkel ugyanis hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a meleg tényleg bent maradjon, és ne kelljen extra fűtési költségeket fizetni azért, hogy valahogy sikerüljön ellensúlyozni az energetikai hiányosságokból fakadó hátrányokat.