A Covid 2023 őszén is okozhat még nehéz időszakokat. Az Egészségügyi Világszervezet által 2020. március 11-én pandémiává nyilvánított Covid-19 járvány úgy tűnik, már nem jelent globális fenyegetést, de a vírus ma is közöttünk él, és újabb variánsokkal kockáztatja egészségünket.

Az Eris már hazánkban is jelen van!

Az omikron már évek óta domináns variánsnak számít, és a tapasztalatok szerint ennek alvariánsai jelennek meg a világ több országában. Ez alól természetesen hazánk sem jelent kivételt. Az Eris, avagy az EG.5 variáns könnyen fertőz, de komoly tüneteket nem okoz. Hazánkban augusztus óta diagnosztizálnak ezzel fertőzött betegeket. A lappangási ideje mindössze 2-3 nap, jellemző tünetei viszont nem sokat változtak, így torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás, ízületi panaszok, hőemelkedés vagy láz kísérhetik.

Ismét jelentkezhet íz- és szaglásvesztés

A Pirola névre hallgató, vagy másként BA.2.86 2023 júliusában került látómezőbe. A nagyfokú mutációt magában hordozó vírus hozzájárulhat a gyors terjedéshez, ezért mindenképpen figyelmet érdemel. Már 15 országban azonosították, esetében a magas láz mellett a jól ismert íz- és szaglásvesztés ismételten megjelenik.

Megelőzhető a fertőzés?

A Covid 2023 őszén is jelen lesz a közösségekben, és maximum elővigyázatossági intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy ne dőljünk ágynak. Továbbra is igaz, hogy elsősorban az idősek, a krónikus betegek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára jelent komoly egészségügyi kockázatot a fertőzés. Tény azonban, hogy aki átesett már betegségen, az jól tudja, nem csak móka és kacagás a nagyfokú gyengeséggel és lázzal járó állapot. Az egészségügyi intézményekben hasznos, ha maszkot viselsz, és a kézfertőtlenítő se hiányozzon a táskádból. A 2020-ban megszokott gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés ma is létjogosultsággal bírnak, és akár az influenzás időszakot is kihúzhatod betegség nélkül, ha odafigyelsz személyes higiéniádra.

Covid 2023 ősz: az immunerősítéssel csak nyerhetsz!

A rendszeres testmozgás, az elegendő pihenés, a stressz kerülése és a megfelelő étkezés táplálék-kiegészítőkkel társítva hozzájárulnak ahhoz, hogy a Covid 2023 őszén lehetőleg ne okozzon Neked sem nagyobb gondot. Ha krónikus betegséged van, például magas vérnyomás, akkor figyelj arra, hogy értékeid rendben legyenek, a megfelelő készítményekkel gondoskodj optimális állapotodról.